A gyermek fejlődése

Látás

Egészséges gyermek 1 hónaposan

  • Arca elé tudja összpontosítani a tekintetét.
  • Nagyon érdeklődik az arcok iránt, azokat hosszabban nézi.
  • Valódi könnyeket tud sírni.

1 és 2 hónapos kor között

Napról napra figyelmesebbé válik a kisbaba. Már evés után is ébren tölt néhány percet, nézelődik. Egyre hosszabban nézi az arcokat, ha fölé hajolnak. Fokozatosan jön rá arra, hogy a tekintet megtartásával hosszabb ideig ott tarthat bennünket. A mozgó személyeket, tárgyakat rövid távon ekkor már próbálja követni tekintetével. Ezt akkor szereti és gyakorolhatja, ha kicsit elmozdulunk előtte jobb vagy bal irányba.

Figyelmét leginkább a fények játéka köti le, de szereti nézni a falevelek vagy a függöny lengedezését, és a kezek mozgását (egyelőre még nem a sajátját).

Fontos, hogy a babának legyen olyan nézegetnivalója, ami erős körvonalával magára vonja a figyelmét. Felkötözhetünk mobilforgót, vagy többféle, de nem túl sok játéktárgyat a feje fölé (noha szüksége van az ingerekre, a túl sok zavaró lehet). Gyakran azonban az is elegendő, ha a közeli polcok éleit, nagyobb szekrény oldalvonalát, az ablak redőnyén beszüremlő fénynyalábok csíkjait nézegetheti. Ha túl sötét a helyiség vagy a sarok, ahol a kiságy van, akkor egy kislámpa felszerelésével segíthetünk ezen, aminek nem túl erős a fénye, és nem világít a baba szemébe – napközben is érdekes fényeket „varázsolhat” a falra. Ha túl világos a helyiség, akkor próbáljuk valahogyan tompítani a fényeket. Színes anyagból akár egy kis kuckót, „sátort” is létrehozhatunk a baba számára.

A kiságy elejére a rácsvédőt feltehetjük az alvás idejére, hogy tompítsa a zajokat, fényeket, és levehetjük, amikor ébren van a kicsi, hogy nézelődhessen, és jobban szellőzzön a fekhelye.

Ha éretlen idegrendszerrel és látószervvel született a baba, akkor környezetében még inkább szükséges ügyelni arra, hogy lehetőleg ne legyen éles fényváltás, és időt kell hagyni a szemeket mozgató izmok érésére is.

Ha azt tapasztaljuk, hogy az idő előre haladtával sem tartja nyitva egyre többször a szemét szoptatás közben, vagy nem nézelődik, mikor éberebb, akkor próbáljuk a következőket:

  • Szoptassuk inkább az ablakhoz közelebb úgy, hogy mi háttal ülünk az ablaknak, a baba félig árnyékban legyen, így minket erős kontrasztban láthat.
  • Hordozzuk kicsit hosszabb útvonalon a gondozások (szoptatás, pelenkázás, fürdetés) helyére, ilyenkor tartsuk a babát átölelve, de kifelé fordítva, döntött helyzetben, hogy szemeit ingerek érjék és nézelődhessen.
  • Más szembetegségek, vakság esetén forduljunk szakemberhez: szemészorvoshoz vagy a látássérültek nevelésére specializálódott gyógypedagógushoz.
Gyorslinkek