A gyermek fejlődése
Hallás

Egészséges gyermek 9 hónaposan

  • Megkülönbözteti az ismerős személyek hangját, egyértelműen azt a személyt keresi, akinek a hangját hallja.
  • Nevének hallatán felfigyel.
  • Ismételget szótagokat (pl. ba-ba-ba, ma-ma-ma, te-te-te).

9 és 12 hónapos kor között

A baba hallása ebben az időszakban  finomodni fog. Már birtokában van az alapvető hallási funkcióknak, de még mindig a magas hangokat észlelik pontosabban, a mély hangra inkább megnyugszanak, vagy el is alszanak. Ahogyan az egyensúlya érik, már azt is képes meghatározni, hogy a háta mögül érkező hangok pontosan honnan jönnek, a térbeli hallása ez által még kifinomultabb lesz. Saját hangját is egyre finomabban hallja, hangerejét egyre jobban tudja szabályozni. Kedveli a hangoskodó játékokat. Suttogni még nem tud, de a suttogó hangerőre felfigyel. Ahogy a számára lényeges zajokra, hangokra is, másokat pedig figyelmen kívül hagy. A játék közben kevésbé figyel a hangokra. Nevét a többi zajból, szövegből képes kihallani és felfigyelni rá.

A mondókázás fontos a hallás szempontjából, mert eközben kiemelten, fokozottabban érzékelik a szüneteket, a ritmust, ami a beszédértésnél nagyon fontos lesz. Beszélni, énekelni, mondókázni kell a babával ahhoz, hogy hallása, hallási figyelme megfelelően érett legyen a beszéd elsajátításához!

A kicsik hallásával kapcsolatban is leginkább a baba magatartását kell figyelnünk. Minden életkorban intő jel, ha a hangzók gyarapodása lelassul, ha a kicsi hangja elszíntelenedik, ha mindig hangosan kommunikál, vagy a hangadása csökken. Az is figyelemfelhívó jel lehet, ha a kicsi nem fordítja fejét a hangosan a szobába belépő személy felé.

Ebben az életszakaszban úgy bele tudnak merülni játékukba, hogy nem figyelnek fel a zajokra, hangokra, esetleg hirtelen sírva fakadnak, megijednek, ha valami zaj váratlanul éri őket. Ez természetes velejárója annak, hogy figyelmüket még nem tudják megosztani. Igyekezzünk a hirtelen, erős zajoktól óvni, de ha már megijedt, akkor (ha tudjuk) mutassuk meg, vagy próbáljuk megmagyarázni neki, mi volt, ami megijesztette. Például mutassuk meg a turmixgépet, és kapcsoljuk be úgy, hogy biztonságban, az ölünkben van, vagy ha a mentőautó már elment, akkor a szirénát utánozva mondjuk, hogy már elment, nincs baj. Ne vegyük zokon, ha gyermekünk játék közben nem figyel a megszólításra azonnal. Ne emeljük fel a hangerőnket, hanem inkább egy szokatlan kopogással, füttyel, vagy a kicsi megérintésével irányítsuk magunkra figyelmét.

Azonban ha minden esetben így kell eljárni, hogy játékából kimozdítsuk, akkor kérjük ki a védőnő, gyermekorvos tanácsát.

Gyorslinkek