Gondozás
Gondozás / Csináljuk együtt

A babamasszázs

A „szeretet érintése” végigkíséri az egész életünket. A testi és lelki érintkezés számtalan formában és jelleggel hat már az élet kezdetén minden emberre: a szüleink egymással való kapcsolatától, a fogantatástól, a méhen belüli élet rezdüléseitől, a már egyre erőteljesebb rugdalózáson át az anyai méh biztonságáig. Már ekkor elkezdődik a kötődés, ugyanakkor a külvilág fokozatos közvetett érzékelése. Ebben nagy szerepe van annak, ahogy az anya és az apa az anya hasfalán keresztül az érintés segítségével kapcsolatot keres és talál a fejlődő babával. Ebben a kapcsolatban igen jelentős szerepe van a tapintásnak, simogatásnak, a hangoknak és a nyugodt, kiegyensúlyozott, ellazult testi-lelki állapotnak. Ilyenkor az anyaméh több vért, következésképp több oxigént és tápanyagot juttat a babához, így még inkább elősegíti a magzat fejlődését. Az érintésnek igen nagy szerepe van a szülési folyamat támogatásában is, valamint különleges kapcsolatot alakít ki a szülés-születés utáni időszakban. Az anya és az újszülött közötti bőr- és szemkontaktus, az anyai — ha lehetőség van rá az apai — kéz érintése, az előtej illata és a szoptatás biztonságot, meleget, és egyfajta testazonosság-élményt nyújt mindkét fél számára. Ezzel a folyamattal az anya, apa és a baba közötti testi-lelki kapcsolat az elfogadás, egymás megismerése útján a szerető gondoskodás kiteljesedése és harmóniája alakul ki. Ez a folyamat nap mint nap többször ismétlődik a szoptatáskor, a pelenkázáskor, a fürdetéskor és a dajkáláskor. A baba szereti és igényli ezeket az alkalmakat, amikor testét szerető, értő, gondoskodó, biztonságot sugárzó kezek érintik, bárkitől kapja is ezt. A babával kapcsolatba kerülőknek tudniuk kell, hogy mit jelent ez az érintés, mit jelent minden mozdulat, ahogy megfogják, tartják, gondozzák a csecsemőt. A csecsemőmasszázs nemzetközi programja erre nyújt lehetőséget mind a szülőknek, nagyszülőknek, családtagoknak, ismerősöknek, mind pedig az egészségügyben dolgozó szakembereknek is.

A Vimala McClure által kidolgozott, a Nemzetközi Babamasszázs Szövetség által alkalmazott, és a világ sok országában elterjesztett módszer hazai alkalmazását a Magyar Védőnők Egyesülete kezdeményezte, és az ő szervezésükben indultak el a védőnői tanfolyamok. A kiképzett védőnők segítségével így egyre több kismamának van lehetősége megtanulni ezt a – gyermeknek és felnőttnek egyaránt – felejthetetlen élményt nyújtó, akár egész életen át folytatható módszert.

Ez a babamasszázsmódszer több technika előnyeit alkalmazza:

1. ősi indiai masszázstechnikákat, amelyek izomlazító hatást fejtenek ki azáltal, hogy a test felől a végtagok felé irányulnak a mozdulatok,

2. svédmasszázst, amelyben a végtagok testtől távoli része felől indítják a vérkeringést serkentő mozdulatokat a törzs irányába,

3. a reflexológia néhány elemét, amely azon alapul, hogy az emberi szervezet anatómiájának megfelelően a különböző szervterületekre hat bizonyos pontok nyomásán, masszírozásán keresztül,

4. mozgáskoordinációs gyakorlatokat, amelyek az agy és a test harmóniáját segítő jógaelemekkel végeztet babatorna-gyakorlatokat.

A babamasszázs újszülöttkortól ajánlott, a köldök leszáradásáig ennek a területnek a kerülésével. Koraszülöttek, beteg csecsemők számára is rendkívül jó hatású, ez esetben az orvossal való konzultáció után érdemes végezni.

Mi kell a masszázshoz?

 • Nyugodt légkör, a masszírozó személy nyugodt állapota.
 • Kellemes, lágy zene, amit a csecsemő már megszokott.
 • Zajoktól mentes környezet (telefon, csengő, hirtelen erős hangok kizárása).
 • A napirenden belül állandó időszakban végezzük (reggel, vagy fürdetés előtt, amikor úgyis vetkőztetjük a babát), de panasz esetén bármikor, amikor erre lehetőség van.
 • Elegendő idő: eleinte 15-20 perc, később 20-30 perc.
 • A baba tápláltsági és nyugalmi állapota (lehetőleg két étkezés között), visszajelzései.
 • Egyenletesen meleg helyiség.
 • Rövid körmök, ékszerek nélküli, csupasz kéz.
 • Puha alátét, fészek (keret a baba körül) párnából, takaróból, vízhatlan pelenka.
 • Masszázsolaj.

Minden alkalommal, még ruhástól, mielőtt elkezdenénk, a baba tekintetét keresve, kedves hangon hozzá beszélve, testét finoman megsimítva kérdezzük meg tőle: „Megmasszírozhatlak?”

Nem kell minden nap masszírozni, ha erre nem alkalmasak a körülmények, és nem kell teljes testre kiterjedően alkalmazni minden esetben a masszázst, ha ezt így ítéli meg a szülő, vagy a gyermeknek nincs erre igénye, türelme, visszajelzése, vagy nem együttműködő.

A babmasszázs hatására (csak a legfontosabb előnyöket említve):

 • kiegyensúlyozottabbá válik az idegrendszer,
 • nagyobb lesz a szervezet betegségekkel szembeni ellenállása,
 • a legfontosabb szervek működése (légzés, szív, emésztés, kiválasztás stb.) megfelelő vagy jobb lesz,
 • csökkennek a kellemetlen, fájdalmas testi-lelki tünetek, élmények,
 • javul a stresszoldóképesség, könnyebben levezethető a feszültség,
 • javul a mozgáskoordináció,
 • napközben élénk figyelem, érdeklődés, napközben és éjszaka nyugodt alvás tapasztalható,
 • kiegyensúlyozottá válik a fejlődés és a súlygyarapodás,
 • a csecsemőnek jó közérzete lesz, új, kellemes testélményeket és kapcsolati tapasztalatokat szerez,
 • erősödik a kölcsönös odafigyelés és megtapasztalás, egymás jelzéseinek és az erre adott válaszoknak az összhangja,
 • erősödik a szülőkkel, a masszázst végző felnőttel az érzelmi kötődés és biztonságérzet,
 • erősödnek a szülői szereppel kapcsolatos pozitív érzelmek és a szülői alkalmasságérzés,
 • a szoptatás folyamatában nő mind az anyatej mennyisége, mind a szoptatással töltött hónapok.

Javasoljuk, hogy az érdeklődő szülők kérjenek információt a védőnőjüktől, hogy nála, vagy más közelben dolgozó, okleveles babamasszázs-oktató védőnőtől megtanulhatják-e a módszert.

Fontos, hogy ne csak kiadványokból, könyvekből, esetleg egy másik anyukától tanulják meg, hanem az erre kiképzett szakembertől, mert sok-sok olyan finom részlet van, amely a gyermek reakcióit, válaszait, igényeit és esetleg elutasításait segít értelmezni, és ennek megfelelően tudja a személyre szabott alkalmazást minél tökéletesebben elsajátítani.

A babamasszázs érintése örömöt, megnyugvást, felszabadultságot eredményez. Engedjék ezt az érzést mind közelebb, minél rendszeresebben és gyakrabban. Sok mindent megérthetünk és megoldhatunk a szeretetérintés által.

„A kisbabák figyelmet, gyengédséget, melegséget, és mindezek felett együtt érző szívet érdemelnek. Amikor a szívünkkel figyelünk gyermekünkre, akkor ki tudjuk deríteni azt, amit meg akarunk tudni.” (Vimala McClure)

Várfalvi Marianna

okleveles babmasszázs-oktató

Gyorslinkek