Gyermekgyógyászat
Gyermekgyógyászat / Védőoltások

Védőoltások

A 7 leggyakrabban elhangzó tévhit a védőoltásokról

2015.07.17.

1. „Túl fiatalon adunk túl sok védőoltást a csecsemőknek, és ez túlterheli az immunrendszerüket.”

A valóságban az immunrendszert sem a csecsemőkorban sem később nem lehet oltásokkal túlterhelni, az oltások ugyanis nem terhelik, hanem működtetik az immunrendszert. Az egész világon, minden ország oltási rendjében már 2-3 hónapos kortól javasolnak védőoltásokat, mivel a cél az, hogy körülbelül féléves korra védetté tehessük gyermekeinket az elkerülhető fertőzések ellen . Azért éppen ekkorra, mert nagyjából ez az az életkor, amikorra az édesanyánktól kapott védettséget, az anyai antitestjeinket elveszítjük, tehát védtelenné válunk.

Összevetve egy csecsemő immunrendszerét egy 3-4 éves gyermekével, valóban van különbség. A csecsemők élettanilag éretlenebb immunválaszra képesek, mint a nagyobbak, de ez egyáltalán nem ok arra, hogy védtelenül hagyjuk őket!

A vakcinák előállítási technológiája is igen sokat fejlődött – a ma alkalmazott oltóanyagok töredékét tartalmazzák annak az immunválaszt kiváltó anyagmennyiségnek (vagyis antigénmennyiségnek), amit a gyermekeikért aggódó szülők csecsemőként maguk is megkaptak. Ha azt vizsgáljuk, hogy egyetlen védőoltási sorozatban mondjuk 1 éves korig, mennyi immunválaszt kiváltó anyagot juttatunk be egy csecsemő testébe, és azt összevetjük például a 15 évvel ezelőttivel, azt találjuk, hogy a korábban alkalmazott oltásokban ezekből közel 30-szor több volt.

Gyorslinkek