A gyermek fejlődése
Hallás

Egészséges gyermek 2 évesen

  • Megérti és végrehajtja az egyszerű kéréseket.
  • Megkülönbözteti hangjuk alapján a tárgyakat.

2 és 2,5 éves kor között

A hallási figyelem és észlelés finomodik ebben a korszakban, mely a beszéd megindulásában is megfigyelhető. A szavak megjelenése a biztosíték arra, hogy a gyermek hallja a beszédet, és a beszédhangokat is meg tudja különböztetni. A közös zenélések, a sok-sok éneklés és zenehallgatás mind a hallási figyelem finomodását segíti. A dallam jó észlelését a kérdő hangsúly megjelenése és használata igazolja akkor is, ha egy gyermek nem szeret dúdolni.

Hallgassunk együtt sokféle zenét a kicsivel! A legtöbb helyen működnek olyan csoportos foglalkozások, ahol kortársakkal és azok szüleivel együtt lehet énekelni, mondókázni és zenélni. Ha érdeklődő, fogékony a gyermek a zene iránt, gyermekeknek szóló koncerteket is lehet látogatni. Ezek hangulata is más, és abban is új élményt adnak, hogy hangosabb, mint az otthon megszokott zenehallgatás, és hangzásában is eltér a gépről meghallgatott zenei élménytől. A klasszikus zenétől a kedves gyerekdalokig bármi hallgatható.

Nem minden kisgyermek elmélyült zenehallgató, de általában szeretik a zenét, az éneket. Érdemes azonban arra odafigyelni, ha a gyermek nagyon hangosan követeli a zenét, vagy a mélyen, ritmusosan zengő dalokra (az ún. „tuc-tuc” zenére) figyel csak fel. Gyanús, ha csak a vibráló, rezgést keltő hangerő vagy hangzás kelti fel az érdeklődését. Arra is figyeljünk fel, ha gyermekünk leginkább csak a mély és erős férfihangra hallgat. A szavak indulásakor pedig az lehet az enyhe fokú hallássérülés jele, ha a kicsi hangja mélyebb fekvésű, kevesebb a zöngés hangja (pl. b, v, d, z) beszéde kicsit orrhangzós (szokatlanul ejti az m, n hangokat). Ilyen esetekben feltétlenül keressünk fel egy fül-orr-gégész szakorvost!

Gyorslinkek