A gyermek fejlődése
A gyermek fejlődése / 2–4 hó / Értelmi képességek

Értelmi képességek

Egészséges gyermek 2 hónaposan

  • Az őt ért ingerre kezei, lábai mozogni kezdenek.

2 és 4 hónapos kor között

A kicsi számára a különböző csatornákon beérkező ingerek támogatják, felerősítik egymást, így akkor a legizgatottabb, ha a látvány, a hang és a mozgás egyszerre történik. Az egyes ingerekhez rövid idő eltelte után hozzászokik, ilyenkor annak megváltoztatása, váltása, vagy egy másik inger hozzáadása újra felkelti a figyelmét. Például felfigyel, amikor meghallja a porszívó hangját, aztán a monoton zúgás már nem érdekli, csak akkor kezd megint figyelni, ha kikapcsolják, vagy például megszólal a telefon.

A fellógatott csörgő, zörgő tárgyakat ebben az életkorban már érje el a baba, mert serkenteni fogja aktivitását, amikor kalimpálásával, rugdalózásával megmozgatja azokat. Minél többször gyakorolja ezt, annál pontosabban és ügyesebben fog neki menni, rájön, hogy ő idézi elő a mozgást, ő váltja ki a csörömpölést.

Fontosak viszont a baba mellett lévő játékok is, amiket fel tud venni maga mellől, oda tud fordulni hozzájuk. Nincs tehát szükség arra, hogy folyton fel legyenek lógatva a játékok. A lógó játékokkal sok dolgot nem lehet megtapasztalni. Ha elengedi, nem esik le, nem tűnik el, így nem ösztönzi mozgásra. A babák keményebb és meleg felületen, úgy, hogy mellettük pár könnyen megragadható tárgy van, szívesen mocorognak, akár már át is fordulnak, hogy játszanak velük.

A következő időszakban figyelni kell arra, hogy ha eddig nem volt napközben máshol a baba, mint a kiságyában, akkor ezen változtassunk. Kerüljön ki a napközbeni ébrenlétekkor egy hempergőbe, vagy akár a földre lerakott matracra, pokrócra, és tegyünk mellé játékokat, amiket nézegethet, megfoghat, ütögethet. Próbáljuk úgy kialakítani a baba helyét, hogy amikor a hátán fekszik, akkor a fölé kötözött játékok látványának hatására lendüljenek karjai, hogy megmozgathassa azokat, és ezáltal gyakorolhassa az egyre pontosabb karmozdulatokat, valamint jöjjön rá arra, hogy ezt ő csinálja. A felakasztott játéktárgyak legyenek könnyen megragadhatók, és ha lehet, adjanak hangot is. Egyszerű dolgok is örömet szereznek a babának, például: összegyűrt, csillogó celofán vagy csomagolópapír, mosdószivacs akár egy csengettyűvel, összefűzött fém karkötők. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a csecsemők a szájukba vehetik a játékokat, ezért ügyeljünk arra, hogy azok ne okozhassanak sérülést, mérgezést vagy fulladást. Természetesen a boltokban kapható játéktárgyak is megfelelőek, de érdemes megvizsgálni azokat, hogy legyen rajtuk könnyen megragadható kilógó cetli, vagy kar egy polipon például. Az olyan játékok, mint a színes vászonszalvéta, a könnyű csörgők vagy a fakarikák stb fenntartják a baba érdeklődését, és az érintés, markolás, megragadás újabb és újabb élményeket, érzeteket jelent a tenyerének, ujjainak.

Fontos, hogy ne tegyünk a baba köré túl sok játékot, és amiket odateszünk, azokat érje el, és legyenek könnyen mozdíthatók. Rég feledett, de nagyszerű játéktárgy a „keljfeljancsi”. Pici mozdulatra is billeg, és bim-bam hangot ad.

Ha a baba kevésbé érzékenyen reagál az ingerekre, akkor az ingerek erősségét kell megnövelni. Például a felakasztott játéktárgyak legyenek csillogók, foszforeszkálók, élénk színűek. Emellett legyen érdekes, nem megszokott a hangjuk, mint például az összegyűrt celofánnak, szélharangnak.

Ha a baba mozgása kevésbé élénk, akkor engedjük lejjebb a játéktárgyakat, majdnem egészen a kezéig, hogy kisebb mozdulattal is elérje, kiváltsa a hatást, ez fokozza a baba érdeklődését, növeli aktivitását.

Ha viszont a baba idegrendszere éretlenebb (pl. koraszülött babák esetén), vagy érzékenyebb valamely ingercsoportra, akkor kevés ingertől is nyugtalan lesz. A túl érzékenyen reagáló babák számára egyszerre egy ingert mutassunk: ha valami fényes, akkor ne adjon hangot, vagy fordítva, ha hangot ad, akkor ne legyen élénk színű, stb.

Gyorslinkek