A gyermek fejlődése
Látás

Egészséges gyermek 6 hónaposan

  • Az apró tárgyakat (pl. szösz, morzsa, mazsolaszemek stb.) is észreveszi.
  • Részleteket figyel meg.
  • Mélységet kezd észlelni.

6 és 9 hónapos kor között

A hatodik hónapban a baba már felismeri a részleteket, megkülönbözteti az arckifejezéseket, sőt a maga módján reagál is a különböző érzelmi megnyilvánulásokra. Kialakul a két szem együttes használata. Félévesen már világosan látja a nyüzsgő világot, távolba tekint, felismeri és azonosítja a tárgyakat. A mozgásfejlődés során a térben való elmozdulás rengeteg lehetőséget biztosít a szem edzésére. Felfedezi a tárgyak egymáshoz való viszonyát, távolságot és mélységet is kezd észlelni. Mint minden képességet, ezt is gyakorolnia kell. A kezeit már pontosan irányítja a szeme, így az apró részletek megfigyelésével a lyukak, rések, kiemelkedések stb. válnak érdekessé számára. Nem véletlen, hogy ujjaikat mindenbe bele akarják dugdosni, hogy megtapasztalják kezükkel, amit látnak.

Mivel a baba látása már lehetővé teszi a távolba tekintést, a tárgyak részleteinek felismerését, a mélység megtapasztalását, a lakáson belül is egyre több dolog köti le a figyelmét. Ha van rá mód, tegyük lehetővé, hogy a tőle távolabb eső tárgyakat, eseményeket is láthassa. Emellett egyre fontosabb lesz az is, hogy a séta közben hogyan utazik a baba. Ha lehet, a babakocsit is igazítsuk a képességeihez: annyira döntsük meg, amennyire a gerinc támasztásához szükséges, de kiláthasson, nézelődhessen. Ha nem dönthető, akkor néha vegyük ki belőle a picit, hogy nézelődhessen. A parkban, utcán, játszótéren nagyon sok érdekes dolog történik. Séta közben álljunk meg egy-egy érdekes látnivalónál és hagyjuk, hogy jól megfigyelhesse azt. Az építkezés, az útfestés, a galambok repkedése, a kutyák szaladgálása hosszan lekötheti a figyelmét. Általában segít a babáknak az események észrevételében, ha azokkal hanghatások is járnak. Néha guggoljunk le oda, ahol a baba utazik, hogy ellenőrizhessük, vajon mit láthat ő. Ilyenkor könnyebb magyarázni, a látottakat megnevezni. Lehetőleg kerüljük el az autóút melletti sétáltatást, hogy a babának ne kelljen a babakocsiban fekve az autók kipufogójának szennyező anyagait beszívni. 

Az apró dolgok és a részletek megfigyelése most a fő tevékenységük. Az összetett játéktárgyak adnak lehetőséget arra, hogy szemükkel és ujjaikkal jól letapogathassák a részleteket. A gyártók nagyon sok ilyen játékeszközt gyártanak, tudva, hogy ezek nagyon hosszú ideig fenntartják a babák érdeklődését. De érdekes lehet egy már nem használt szűrőn vagy lyukacsos kosárkán keresztül nézni a szobát. Hosszú időn át új és újabb felfedeznivaló kerül előtérbe. Ezeket forgatják, átteszik egyik kezükből a másikba, hogy nézőpontot váltsanak. Ügyeljünk azonban arra, hogy a gyermek ne érhessen el olyan érdekes, ám veszélyes tárgyakat, mint az elektromos aljzat, kések, olló, forró itallal/étellel teli edény, tűzhely, gyufa stb. Helyezzük át vagy kerítsük el őket. Ha lehet, akkor ne a baba mozgásterét szűkítsük, hanem barikádozzuk el a veszélyes helyeket a lakásban bútorokkal vagy babakerítéssel.

A mélység tapasztalása is veszélyeket rejt. Már nem lehet őket a franciaágyon, kanapén hagyni játszani, vagy akár csak egy pillanatra is otthagyni a pelenkázón – elsősorban mert mozgényokak, ficánkolnak, másodsorban meg azért, mert kíváncsiak, és mivel még nem érzékelik a mélységet, könnyen lefordulnak, leesnek, amikor például valamit el akarnak érni. Az a legjobb, ha a baba napközben a földön leterített játszóhelyen vagy hempergőben, járókában van. A túl mozgékony, kíváncsi babákat a földön is át lehet pelenkázni. A mélység gyakorlására különböző „tereptárgyakat” tehetünk le a földre, amiket megmászhat (kisebb-nagyobb díszpárna, összegöngyölt pokróc stb.).

Ebben az életkorban a távolságok, a távol lévő tárgyak, személyek mozgását már figyelnie kell a kisgyermeknek. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a baba kb. másfél méter távolságból már nem néz ránk, vagy nem jár be nagyobb teret, bár lehetősége lenne rá, vagy pedig nem érdeklődik a tőle távolabb elhelyezett érdekes tárgyak iránt, esetleg fejét leszegve mászik, vagy el sem emelkedik a talajtól (és ezeknek nem a testi-mozgásos képességei az oka), akkor javasolt szemészeti vizsgálatra vinni.

Gyorslinkek