Gondozás
Gondozás / Otthon

Az újszülöttre várva – Babaszoba kialakítása

A babaszoba előkészítése

A család számára mindig várva várt pillanat a gyermek megszületése. Az újszülött megérkezését megelőzően elő kell készíteni a helyét. Ilyenkor vetődik fel először a kérdés, hogy saját vagy közös szoba legyen?

Legjobb, ha az első hetekben a szülőkkel közös szobában helyezzük el az újszülött kiságyát, majd 6 hónapos kor után célszerű külön szobába helyezni a csecsemőt, amennyiben lehetőség van rá. Ha nem tudunk külön gyermekszobát biztosítani, akkor legalább egy külön sarkot kell kialakítani a csecsemőnknek. A kiválasztott hely legyen jól fűthető, szellőztethető, megfelelően világítható. Fontos a levegő párásítása is fűtésszezonban, mert a száraz levegő kiszárítja az orrnyálkahártyát, elősegítve ezzel a megfázást. Ehhez nem szükséges drága párásító készüléket vásárolni, megteszi a fűtőtestre helyezett nedves textilpelenka is, de ha van akváriumunk, az is nagyon jól párásít.

Fontos, hogy természetes fény is érje a szobát. A mesterséges fényviszonyokat plafonra szerelt, állítható irányú lámpákkal biztosíthatjuk. Így elérhető, hogy pl. a pólyázóhoz, a ruhásszekrényhez, a játéksarokba több fény kerüljön, de a kiságyban fekvő gyermek szemébe ne világítson a lámpa. Biztosítsunk egy kislámpát az éjjeliszekrényre, mert este, ha fél a gyermek, vagy ha meg kell szoptatni, elég a gyengébb fény is. A színes fényt adó lámpák használata csecsemőkorban nem ajánlott, mert nem vesszük észre időben a gyermek bőrén lévő színelváltozásokat (pl. cianózis = oxigényhiány következtében fellépő kékes-lilás elszíneződés az ajkak felett; icterus = sárgaság; pelenkadermatitis = piros foltok és hámfosztott területek a pelenkával fedett bőrfelületen).

Az újszülött érkezése előtt fessük ki vagy tapétázzuk ki a szobát. A falak színe legyen világos pasztellszínű. A kék és a sárga nyugtató hatású, míg a sárga és a piros élénkít. Ezeket ízlésesen kombinálhatjuk is. A fehérre meszelt falra festhetünk állat- vagy mesefigurákat, mert ezek magukra vonják a gyermek figyelmét, és fejlesztik érzékszerveit. Ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb olyan tárgy (függönyök, falvédő, kép) legyen a szobában, amelyen megtapad a por, mert az ebben lévő poratkák allergiához vezetnek. Amennyiben mégis vannak ilyen tárgyak a szobában, akkor ezeket gyakran tisztítsuk meg vizes lemosással, a száraz portörlés ugyanis a por egy részét nem távolítja el, hanem belekerül a levegőbe, majd újra letelepszik a tárgyakon. A padlót könnyen tisztítható, lehetőleg felmosható anyaggal borítsuk. A szőnyeget, ha felszedhető, gyakran vigyük ki a szabadba napos, levegős helyre, hogy kiszellőzzön. A padlószőnyeget is porszívózzuk gyakran.


Hogyan rendezzük be a szobát?

Ha előkészítettük a szobát, akkor a berendezés a következő lépés. A gyermek fektetésére legcélszerűbb a rácsos ágy, matraccal. Törekedjünk arra, hogy a csecsemő ne aludjon a felnőttekkel egy ágyban a fertőzés és a fulladás veszélye miatt!

A kiságy elhelyezésénél vegyük figyelembe, hogy az ne legyen:

 • huzatban: általában az ajtót az ablakkal összekötő sáv a leghuzatosabb;
 • közvetlenül az ablak alatt: itt erős napsugárzás érheti, a túl sok fény pedig zavarhatja a szemét, illetve amennyiben rossz a nyílászárók szigetelése, akkor huzat és hideg lehet;
 • fűtőtesthez közel: ott van a legmelegebb, és meg is égetheti magát;
 • lámpa alatt: az erős fény zavarja;
 • külső fal mellett: ez a leghidegebb fal télen, ezért fázni fog.

Figyeljünk arra, hogy a babaágy minél több oldalról körüljárható legyen: ez segíti a gondozási feladatok elvégzését, illetve több oldalról éri inger a gyermeket, ami fontos az idegrendszer fejlődése szempontjából. A szoba nyugodt, csendes helyére kerüljön, hiszen az ágy elsődleges funkciója, hogy aludni, pihenni lehessen benne. Úgy helyezzük el, hogy mind a négy lába stabilan álljon a talajon, és ne billegjen. A kiságy anyaga általában fa. Kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy bevonata ne legyen mérgező. A boltokban kapható kiságy sűrűn rácsozott, betétet külön kell bele vásárolni. Pontosan az ágy méreteinek megfelelő, ahhoz illeszkedő, lehetőség szerint kemény (kókusz) matracot válasszunk. Ennek az az előnye, hogy nem deformálódik el, elvezeti és elpárologtatja a nedvességet, természetes anyag révén nem okoz allergiát, és stabilan alátámasztja a gyermek gerincoszlopát. Hátránya, hogy drágább a hagyományos szivacsmatracnál, de tartóssága és hosszú élettartama miatt ára megtérül. A szivacsmatrac egy idő után felveszi és megtartja a benne fekvő gyermek alakját, így kényelmetlenné válik. Mivel puha, ezért nem jó a gerincnek. Arra hajlamos csecsemőknél allergiát okozhat. Az ágy oldala lehet leereszthető, ami megkönnyíti a csecsemő gondozását. Minden esetben olyan ágyat válasszunk, amelynél a fekvőfelület magassága állítható. Kezdetben feljebb lehet a fekvőfelület, hogy ne kelljen mélyre hajolni ahhoz, hogy kivegyük a gyermeket, s így óvjuk saját derekunkat. Később lejjebb kell ereszteni, hogy az oldalára forduló, majd felálló csecsemő ne tudjon kiesni belőle. Egyes kiságyaknál a középső 2-3 rács kiszedhető, ami lehetővé teszi, hogy a gyermek később szabadon mászhasson be és ki. A lepedő és a matrac közé célszerű gumilepedőt tenni, ami megakadályozza a matrac szennyeződését.

Az ágy felszereléséhez tartozik a takaró, amely lehet pamut, flanel vagy gyapjú, lehetőség szerint mosható huzattal. Párnát ne használjunk csecsemőkorban, mert a gyermek arca belefúródhat, és megfulladhat. Azonban textilpelenkát tehetünk a csecsemő feje alá a lepedőre terítve, mert ezt nyálzás, bukás esetén könnyű kicserélni. Szükséges 2-3 db világos színű lepedő is, ami lehetőleg gumírozott szélű és természetes anyagú legyen.

A csecsemőt legkönnyebben pólyázóasztalon öltöztethetjük. Erre a célra alkalmas a bútor részeként kapható pólyázószekrény. Ha ennek beszerzésére nincs lehetőség, alkalmas egy asztalra helyezhető, műanyag borítású szivacspólyázó is.


A legfontosabb babakelengyék

 • A fürdetéshez használjunk műanyag kiskádat. Lehetőség szerint figyeljünk arra, hogy kellően nagy alapja legyen, és ne legyen túl mély, szűk és kicsi. Ezt a kiskádat semmi másra ne használják a családtagok, csak a gyermek fürdetésére, mert ezzel megelőzhetők a fertőzések.
 • A használt pelenkák és a szennyezett ruhák tárolására külön-külön badellát (fedeles vödröt) használjunk.
 • A lázmérő beszerzése elengedhetetlen. Célszerű digitális vagy folyadékkristályos lázmérőt választani. Szükséges még beszerezni szoba- és vízhőmérőt.
 • A csecsemő bőrápolásához szükséges eszközök a következők: puha hajkefe, lekerekített végű körömvágó olló, steril vatta, steril gézlap, gyógyszertári alkohol (köldökápoláshoz), fürdetőkrém, popsikrém. Ezek többsége gyógyszertárban vagy bababoltokban megvásárolható.
 • Az etetéshez kezdetben a következő eszközöket kell beszerezni: 1-2 hőálló pohár, kávéskanalak, üveg almareszelő, üvegtálkák, külön edények és fakanalak a csecsemő ételeinek elkészítéséhez. A szoptatáshoz célszerű előkészíteni egy karfás fotelt, esetleg zsámollyal, mert ez a legalkalmasabb a csecsemő szoptatásához. Egy-két cumisüveg (műanyag és üveg) és üvegmosó kefe csak akkor válhat szükségessé, ha a csecsemő már egyáltalán nem kap anyatejet. Szoptatott csecsemőnek ne adjunk cumisüveget és cumit, mert megzavarhatja a helyes szopási technikát, és ez akár odáig vezethet, hogy nem lesz hajlandó az anyamellből szopni.
 • A babakelengye egyik legfontosabb eleme a pelenka. Ma a legtöbb édesanya eldobható pelenkát vesz (ritkán még előfordul a textilpelenka használata), és egyre gyakrabban találkozhatunk a mosható, környezetbarát pelenkákkal. Az egyszer használatos pelenkák különböző minőségben, formában és méretben kaphatóak. Amennyiben eldobható pelenkát használunk, akkor is szükség van textilpelenkára (büfiztetéshez, a gyermek feje alá, csecsemőmérlegre stb.), ebből kb. 20-25 darabot szerezzünk be.
 • Az öltöztetéshez az első hetekben, hónapokban szükséges felszerelések: 5-6 db body (rövid vagy hosszú ujjú), 5-6 db rugdalózó, 2-3 db kis sapka (vékony és vastag), őszi-téli időszakban overall, egyujjas kesztyű. A fürdetéshez 2-3 db frottír vagy textil fürdőlepedő, fürdőkesztyű is beszerzendő. Aki szeretne, használhat a kezdeti időszakban pólyát is. Ennek előnye, hogy úgy öleli körül a gyermeket, mint az anyaméh, ami megnyugtató számára, emellett pedig tartja a meleget. A gyakorlatlan szülő biztosabban tudja tartani a gyermeket pólyával, mint pólya nélkül. Hátránya, hogy akadályozza a csecsemőt a szabad mozgásban, és hogy a szülő nehezebben tanulja meg gyermeke szakszerű fogását, tartását. A pólyához érdemes több pólyahuzatot is beszerezni. Az újszülött és a csecsemő ruhaneműit kimosva, kivasalva külön szekrényben kell tárolni, ahogyan az edényeit is külön polcon tartsuk a konyhaszekrényben.

A terhesség utolsó heteiben a védőnő megbeszéli a várandós anyával, hogy milyen esetekben kell jelentkezni a szülőintézményben. Azt is egyeztetik, hogy miket vigyen magával a kórházba (kórházi kelengye).

Az édesanyának össze kell készítenie:

 • személyes iratok (személyi igazolvány, TB-kártya, várandósgondozási könyv, házassági anyakönyvi kivonat vagy apasági elismerő nyilatkozat),
 • tisztálkodási eszközök,
 • evőeszköz, pohár,
 • rendszeresen szedett gyógyszerek,
 • hálóingek, fehérnemű, betét.

Az újszülött számára:

 • pólya huzattal,
 • 5 db pelenka,
 • 2-3 db textilpelenka,
 • body,
 • rugdalózó,
 • sapka,
 • takaró.

Ezeket majd a hazaadáskor kell bevinni az intézménybe.

Ha mindezeket sikerül beszerezni és időben előkészíteni, akkor kiegyensúlyozott szülők és biztonságosan kialakított környezet fogadja majd az újszülöttet.

Dr. Tobak Orsolya

okleveles védőnő


Gyorslinkek