Gondozás
Gondozás / Otthon

Mérgezések kisgyermekkorban

Évente kb. 1 800 kórházi ellátást igénylő gyermekmérgezési esetet regisztrálnak az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatnál. Mérgezés szempontjából a leginkább érintett korosztály a 4 év alatti kisgyermekek köre, ugyanis ebben az időszakban életkori sajátosságaiknak megfelelően jellemzően ízlelés és tapintás útján fedezik fel a világot, tehát hajlamosak minden, a környezetükben található tárgyat szájukba venni, megkóstolni.

Gyakran előfordul, hogy a már járni, mászni tudó gyermek ellenőrizetlenül hagyott tisztítószerbe kóstol. A mosó- vagy mosogatószerek, tisztálkodószerek lenyelve kevésbé toxikusak, komoly veszélyforrást jelentenek viszont az erősen irritáló vagy maró tisztítószerek (pl. mosógélkapszula, hideg zsíroldó, vízkőoldó, lefolyótisztító), melyek szembe jutva súlyos szemkárosodást, bőrre kerülve felmaródást, lenyelve, súlyos esetben akár maradandó egészségkárosodást (pl. nyelőcsőszűkület) is okozhatnak.

Mérgezés történhet a nagyszülők, szülők asztalon hagyott gyógyszereivel, különösen az olyan gyógyszerek veszélyesek, melyek dozírozása a felnőtteknél is nagy körültekintést igényel (pl. vérnyomáscsökkentők, szívre ható gyógyszerek).

Komoly következményekkel járhat a gombelem lenyelése, egyes illóolajok (pl. eukaliptusz, menta, fahéj) nagyobb mennyiségű fogyasztása, vagy az eltört higanyos lázmérőből kiszabadult, fel nem takarított higany gőzének belélegzése, illetve egyes kerti dísznövények bogyójának lenyelése.

Az alábbiak betartásával jelentősen csökkenthetjük a mérgezéses balesetek előfordulásának valószínűségét:

  • Tegyük otthonunkat biztonságossá! Járjuk körbe a lakást, és bizonyosodjunk meg róla, hogy minden lehetséges mérgező anyagot, növényt a gyerekek számára elérhetetlen helyre tettünk!
  • Tároljuk a gyógyszereket, tisztítószereket és egyéb vegyszereket eredeti csomagolásukban, élelmiszerektől elkülönítve, gyermekek által nem látható és nem elérhető helyen!
  • Tartsuk be a háztartási szerek használatára vonatkozó előírásokat! A tisztítószereket ne keverjük egymással!
  • Ha csörög a telefon vagy ajtót kell nyitni, ne hagyjuk a gyereket magára nyitott dobozú gyógyszer, vegyszer, tisztítószer mellett!
  • Saját gyógyszerünket ne a gyerek előtt vegyük be, mivel a gyerekek szívesen utánozzák a szüleik viselkedését! Ne nevezzük a gyermek számára felírt szirupot, gyógyszert édességnek, finomságnak!
  • Ne tartsunk mérgező szobanövényeket gyerekek által elérhető helyen a lakásban! A kertben lévő mérgező növényeket vagy azok tetszetős bogyóit távolítsuk el, vagy kerítsük körbe a növényt!

Ha mégis megtörtént a baj, súlyos mérgezésre utaló tünetek esetén hívjunk mentőt, egyéb esetben, vagy amíg a mentő kiérkezik, hívjuk az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat ingyenesen hívható Mérgezés SOS vonalát!

06 80 20 11 99

A Mérgezés SOS 24 órában áll a lakosság és az egészségügyi ellátók rendelkezésére, bejelentkező kollégánk akut mérgezésekkel kapcsolatban ad információt az adott anyag vagy készítmény mérgező hatásáról, a várható tünetekről és azok súlyosságáról, és segít eldönteni, hogy szüksége van-e a gyermeknek kórházi ellátásra.

Bővebb információért látogasson el az OKBI honlapjának ETTSZ és Mérgezés SOS oldalaira.

Országos Kémiai Biztonsági Intézet

Gyorslinkek