Gyermekgyógyászat
Gyermekgyógyászat / Házi patika

Gyermekkori vitaminpótlás

A gyermekkori vitaminpótlás nem kis fejtörést okoz a szülőknek a kecsegtető tájékoztatók, hangzatos reklámok kavalkádjában. Leírásunk útjelzőként szolgál az adjunk, ne adjunk, mikor adjunk, mit adjunk, mennyit adjunk kérdések eldöntésében. 

A vitaminok szerves vegyületek, melyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Ezek többségét az emberi szervezet nem képes előállítani, szintetizálni, táplálék útján vesszük fel. Ideális esetben, – a D-vitamin kivételével – a megfelelő táplálkozás fedezi a vitaminszükségletet is. A zöldségeken és gyümölcsökön kívül kiváló vitaminforrás a tojás, a belsőségek, a tej, a hús- és a halételek.


 

A vitaminokat oldékonyság alapján két csoportra osztjuk. Vízoldékony vitaminok a B-vitaminok, a C-vitamin és a folsav, zsíroldékonyak az A-, D-, E-, és K-vitamin. A vízoldékony vitaminok gyorsan felszívódnak és gyorsan kiürülnek a szervezetből, így naponkénti bevitelük szükséges. A zsíroldékony vitaminok raktározódnak a szervezetben, napi bevitelük nem szükséges, túladagolásuk mérgezést eredményez.

 • Vitaminbevitel szempontjából néhány hasznos tanács:

 • Használjunk teljes kiőrlésű, korpát is tartalmazó lisztet! A finomlisztből előállított készítményekben 10-50%-kal kevesebb vitamin van, mint a korpát is tartalmazókban.
 • Együnk friss zöldséget és gyümölcsöt! A konyhai feldolgozás – áztatás, párolás, főzés, fagyasztás, szárítás – 10-50%-os vitaminvesztést okoz.
 • Együnk rendszeresen sovány húsokat! A napi B12-vitamin szükséglet 70%-a húsokkal és húskészítményekkel kerül a szervezetbe.
 • Hetente legalább egyszer fogyasszunk halat!
 • Bár a tojás és a belsőségek vitamintartalma kiváló, magas koleszterintartalmuk miatt a belsőségek heti, kéthetenkénti, a tojás heti három-négyszeri fogyasztása ajánlott.

A vitaminszükségletet döntően a táplálék biztosítja. Egyetlen kivétel a D-vitamin, mert ennek csupán 10%-a származik étkezésből, 90%-a napsugárzás hatására képződik a szervezetben.

Minden vitamin különleges feladattal bír a szervezet működésében, hiánya más és más tünetben nyilvánul meg. Ha a szervezet vitaminigénye nagyobb, mint a vitaminbevitel, enyhébb esetben vitaminszegénység, súlyos esetben vitaminhiány lép fel.

A D-vitaminról

A D-vitamin pótlás egészséges életmód mellett is minden életkorban ajánlott. Megfelelő D-vitamin ellátottság esetén csökken többek között olyan civilizációs betegségek gyakorisága is, mint a szív- és érrendszeri, vagy a daganatos betegségeké. Hazánkban a lakosság csak mintegy negyedénél teljesül optimális D-vitamin-szint. 

A napi szükségletnek megfelelő D-vitamin 20 perc napsütés hatására képződik a téli hónapokban. Fontos tudnunk, hogy magas faktorszámú naptej használata mellett nincs szintézis.

 • Két hetes életkortól egy éves korig évszaktól függetlenül, a második és harmadik életévben a téli hónapokban (október 1. és március 31. között) adjunk egy csepp Vigantolt.
 • 6 éves korig napi 1 csepp Vigantol, ezen túl legalább napi 1000-2000 NE adása javasolt, felnőtteknek is (1 csepp Vigantol=666 NE).
 • Intenzív súly és hossznövekedés esetén fokozott igénnyel számoljunk.
 • D-vitamin forrás a gomba, a kakaó, a hal, a tejtermékek, a máj és a tojássárgája.
 • A D-vitamin csontanyagcserére gyakorolt hatásához megfelelő kalcium ellátottság szükséges. Igyunk naponta tejet, együnk rendszeresen sajtot!

A megfelelő táplálkozásról

Ha az egészséges táplálkozást egy ház képével szemléltetjük, akkor az a gabonafélékre épül, az oldalfalakat zöldség-főzelékfélék és gyümölcsök alkotják, a tető pedig húsokból, húskészítményekből, tejből és tejtermékekből áll. A zsiradékban és cukorban gazdag táplálékok heti, vagy ennél ritkább fogyasztása javasolt.

Mikor adjunk vitamint?

Ha a fokozott vitaminigény vitamingazdag táplálkozással nem biztosítható, vitaminkészítmények, multivitaminok adása indokolt. Ilyen fokozott vitaminigényű állapot a gyors növekedés, a fizikai megterhelés, a fertőzéses megbetegedések, a súlyos sérülés, a műtét, a tartós belgyógyászati megbetegedések és bizonyos gyógyszerek szedése.

A multivitaminok az átlagos napi szükségletnek megfelelő mennyiségben tartalmazzák a vitaminokat, tehát vitaminhiány kezelésére nem alkalmasak. Amennyiben normális vegyes étrend mellett adjuk ezeket a készítményeket, akkor a szervezet összességében a napi szükségletet jóval meghaladó mennyiségben jut vitaminokhoz. A szükségesnél több vitamin nem fog kifejezett toxikus tüneteket okozni, azonban a szervezetből való eltávolításuk feleslegesen terheli a kiválasztás szervrendszereit. Hirtelen elhagyásuk esetén vitaminhiányos tünetek jelentkezhetnek.

Mire figyeljünk a vitaminkészítmény megválasztásnál

 • Életkornak megfelelő vitaminkészítményt válasszunk, a leírásban ajánlott dózisban.
 • Kombinációt csak az összetétel pontos ismeretében alkalmazzunk, a túladagolás elkerülése érdekében.
 • Krónikus betegség, gyógyszerszedés esetén kérjünk orvosi segítséget a vitaminkészítmény megválasztásában.

Az egyes vitaminok életkori napi szükséges dózisát, valamint az egyes tápanyagok vitamintartalmát az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapján érhetjük el. (www.oeti.hu)

Dr. Hamar Judit gyermekgyógyász

Bethesda Gyermekkórház

Gyorslinkek