Gyermekgyógyászat
Gyermekgyógyászat / Gyermekbetegségek

A fül-orr-gégész tanácsai a nyaralásra

Mindenki örül a nyárnak, végre itt a szabadság, a megszokott iskolai rendet felváltja a nyaralás, táborozás. Bár a felső légúti hurutos betegségek nyáron kevésbé fordulnak elő, gyermekeink néha ilyenkor is a fül orr-gégészeten kötnek ki, mert a vakáció is tartogathat kellemetlen meglepetéseket. 


Fülfájós kicsik

Különösen veszélyeztetettek vízparti nyaraláson azok a gyermekek, akik még nem tudnak biztonsággal úszni, de a víz alatt már kiválóan tempóznak. Ilyenkor, mivel a légzéstechnikájuk még nem megfelelő, gyakran jut víz az orrukba. Ha ez a víz ráadásul nem is tiszta, gyulladás keletkezhet, mely az arcüregekbe és a fülkürtön át a középfülbe is terjed, arcüreggyulladást, középfülgyulladást okozva.


 

Mikor gondoljunk arcüreggyulladásra? Minden olyan esetben, ha a gyermeknek vaskos, „színes” orrváladéka van, amit csak nehezen tud kifújni az orrából, az sűrűn termelődik, köhög, főleg éjszaka. fejfájásról panaszkodik, hőemelkedése van, hallása tompábbá válik. Fülfájdalom is felléphet, ilyenkor felmerül, hogy a dobüregben is izzadmány van. Amennyiben a gyermek náthássá válik, orrcseppet mindenképpen kapjon, szükség esetén – ha a fent említett tünetek fellépnek – lássa szakorvos. A szakorvosi vizitig a szülő teendője a fájdalom és/vagy láz csillapítása, az orrváladék csökkentése. Akut ügyeletre csak magas láz, csillapíthatatlan, lüktető fülfájdalom esetén kell vinni a gyermeket, de a láz csillapítását minden esetben már az orvos felkeresése előtt kezdjék el, a szokásos módon.

A víz ártalmas lehet a hallójáratba jutva is. Az itt lévő fülzsírt feláztatja – és a hallójárati bőr felhámját is – ezáltal hallójárati gyulladást is okozhat. Azoknál  a gyermekeknél, akiknek már volt  ilyen módon keletkezett hallójárati gyulladásuk, a nyaralás előtt egy-két héttel érdemes a hallójáratokat megvizsgálni, az esetleges fülzsír-felhalmozódást elsősorban fülmosással megszüntetni. Ezzel elejét lehet venni az igen kellemetlen, fájdalmas tünetekkel járó hallójárati gyulladásnak.

Ha dobhártya-sérülés alakul ki, teljes víztilalom szükséges, mert ilyenkor a dobüreg közvetlenül fertőződhet. Ezekben az esetekben a gyermekeket szakorvosnak kell ellátnia. A hallójáratba került idegentestek eltávolítása mindig sürgős feladat. Kérjük a szülőket, hogy még a látható, jól hozzáférhetőnek tűnő idegentestet se kíséreljék meg eltávolítani, pl. csipesszel.


Orrvérzésig

Különböző sérülések is okozhatnak problémát, az orr sérülése is nagyon gyakori. Eleséskor, esetleg sportolás, „nézeteltérés lerendezése” közben keletkezhetnek ilyen sérülések. Ha az orr sérülésekor a gyermek nem emlékezik, hogy történt a baleset, agyrázkódás alapos gyanúja miatt kórházi megfigyelés is szükséges. A szakorvosi vizsgálat és az orrcsont röntgenfelvétele igazolja az orrcsont törését, ami minden esetben sürgős ellátást igényel, főleg, ha az orrsövényben vérömleny, hematóma is kialakul. Szólnunk kell még az orrvérzésről is, ami gyermekkorban elsősorban az orrsövény elején lévő  kis vénák megpattanásakor lép fel. Ilyenkor a gyermek orrába orrcseppes (Nasivin, ephedrines orrcsepp,) vattatampon behelyezése mellett az orrszárnyak összenyomásával a vérzés a legtöbb esetben megszüntethető. Ha ez nem sikerül, akkor a gyermeket lássa szakorvos, aki segít még abban is, hogy a nyaralás a tervek szerint folytatódhasson, ne szakítsa meg azt egy komolyabb orvosi kezelés.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a középfülgyulladás elkerülésére érdemes-e füldugót venni? Nem, ugyanis a gyulladás általában az orrgaratból terjedő fertőzés következménye. A hallójárat védelme fontos, ha a gyermeknek dobhártya perforációja van, ha ventilációs tubus van a dobhártyában. Ilyen esetben is elégséges, ha babaolajjal víztaszítóvá tett vattalabdacsot tesznek a hallójáratba, a gyermekre fürdősapkát adva és kérve, hogy fürdéskor ne bukjon szándékosan a víz alá.

Dr. Réti Csaba gyermekgyógyász, fül-orr-gégész

Bethesda Gyermekkórház

Gyorslinkek