Gyermekgyógyászat
Gyermekgyógyászat / Gyermekbetegségek

A gerincferdülésről

Iskolai szűrővizsgálatok során gyakran elhangzik: „ A gyermeknek gerincferdülése van.” Sok szülő ennek hallatán a legrosszabbra gondol, de fontos tudni, hogy az esetek többségében kezelhető elváltozásról beszélünk. De mi is az a gerincferdülés, és mik a terápiás lehetőségek? Alábbi cikkünkben próbáljuk áttekinteni a legfontosabbakat, amit erről a betegségről tudni kell.

A gerincoszlop feladata a csont-izomrendszer megtámasztása, a test tömegének megtartása, a nagy kiterjedésű mozgások koordinálása. Emellett rugalmasságának köszönhetően tompítja a járáskor keletkező rezgéseket az agy felé. Csigolyákból áll, melyek egymáshoz ízületekkel és porckorong segítségével kapcsolódnak.
Szemből nézve az egészséges gerinc egyenes, oldalirányú nézetben a háton egy hátrafelé konvex görbület (kyphosis), az ágyéki területen pedig előre konvex görbületet (lordosis) mutat. A két élettani görbület adja a gerincoszlop rugalmasságát.

Az újszülöttek a gerincoszlopa még teljesen egyenes, természetes görbületei az ülés, állás, mozgás, járás során alakulnak ki. A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz.


 

A gerincferdülés kiváltó oka, az esetek 85 százalékában ismeretlen, a további esetek 2 csoportba sorolhatók:

  • Funkcionális gerincferdülés esetében a gerinc oldalirányú görbülete átmeneti állapot, más betegség következménye. A gerincoszlop egészséges. Ebben az esetben az oldalirányú elhajláshoz nem társul torzió. Az oldalirányú görbület fekve eltűnik, a vizsgáló vagy a beteg által korrigálható. Előrehajolt testhelyzetben bordapúp nem látható. 
  • Strukturális gerincferdülésnél a gerinc torzult, a kiváltó ok lehet fejlődési rendellenesség, izomsorvadás, anyagcsere-betegségek, kötőszöveti elégtelenség stb. 

A gerincferdülés lányoknál kétszer gyakoribb, eléri a 15 százalékot. Az esetek 90 százalékában a háti-ágyéki gerinc átmenetnél alakul ki. Legtöbbször a pubertás kor előtt, 10-12 éves korban.


A gerincferdülés (scoliosis) tünetei

Gyermekkorban a kórképpel összefüggő fájdalom nem fordul elő, ezért is fontosak a szűrővizsgálatok csupán jellegzetes aszimmetriák észlelhetőek a nyak, vállöv vonalát, a lapockák állását, a mellkas alakját, a törzs-kar háromszöget, a medence helyzetét tekintve (a fej nem a test tengelyében helyezkedik el). Esetleg észlelhetjük, hogy gyorsabb kimerülés jelentkezik fokozott mellkasi vagy törzsmozgással járó munka során.


Kezelés

A betegség kezdetének és az első terápiák megkezdésének időpontja jelentősen befolyásolhatja a görbület mértékét és a terápia sikerét. Kezelés nélkül hosszútávon komoly szövődményeket okoz, például az ízületek egyenetlen terhelése következtében kialakuló ízületi porckopás (arthrosis), mely főként a csigolyák között, a térd- és csípőízületekben következhet be.

A gerincferdülés kezelésében a legfontosabb elem a korai felismerés. Az alkalmazott módszer kiválasztása a görbület mértékétől függ, ezt fokokban fejezik ki. A gyermekkori gerincferdülés terápiájának célja, hogy a görbülés fokozódását megakadályozzák és korrigálják az erős görbületet.


10 fok alatt

Amennyiben ezt a pubertás előtt diagnosztizálják, félévenkénti kontroll vizsgálat szükséges, az elváltozás nagyságának ismételt megítélésére. A pubertás után kb. 2 évvel már nem számolunk a folyamat további romlásával.


10–20 fok

Ebben az esetben a legfontosabb  a hátizomzat megerősítése, mely főként rendszeres úszással gyógytornával érhető el. A gyógytorna fogalakozás hetente 2-3 alkalommal szükséges, de emellett otthon is elengedhetetlen a napi rendszerességgel végzett mozgás. A torna kiegészítésére leginkább az úszás ajánlott. Kerülni kell azonban az ízületeket megterhelő sportok űzését (pl.: futás). 


20–45 fok

Ebben az esetben nagyon fontos a rendszeresen, naponta végzett gyógytorna, a korai fűzőkezelés és a kórházi rehabilitáció. A fűző (korzett) elkészítése az ortopédtechnikus feladata. Hatékonysága függ a hordási időtől. Hozzászoktatási idővel, a jó korrekció szempontjából a napi legalább 20 óra viselés elérése a cél. Tisztálkodás, és a naponta végzett gyógytorna idején a fűző levehető.


45 fok felett

Az esetek jelentős többségében az operáció elkerülhetetlen. A műtét lényege a csigolyák közötti ízületek elmerevítése, hogy a görbület mérséklődjék.

Bár elsőre ijesztőnek tűnik a scoliosis diagnózisa, láthatjuk, hogy az időben felismert és kellő kitartással, szorgalommal kezelt esetekben az elváltozás jól kezelhető, akár teljesen meg is szüntethető. Azonban a késői szövődmények lehetősége miatt, semmiképpen nem szabad legyinteni a problémára, és a kezelés megkezdésének időpontját elodázni. 

Dr. Szebeni Zita gyermeksebész

Bethesda Gyermekkórház

Gyorslinkek