Gyermekgyógyászat
Gyermekgyógyászat / Gyermekbetegségek

Mellkasi fájdalom gyermekkorban

Kisiskolások, kamaszok körében egyre gyakrabban jelentkező tünet a mellkasi fájdalom, mely hallatán a szülő is a szívéhez kap, és rögtön a legrosszabbra, akár szívinfarktusra gondol. A gyermeket a gyermekgyógyászatban nem tekintjük kis felnőttnek, így egészen másképp gondolunk a mellkasi fájdalomra. Bostonban egy gyermekkórház sürgősségi osztályán 10 évre visszamenően vizsgálták a mellkasi fájdalommal megjelenteket. Összesen 3700, hat évesnél idősebb gyermeket vontak be a kutatásba és mindössze az érintettek 1%-nál találtak szív eredetű eltérést.

A mellkasi fájdalom legtöbbször a mellkasfal fájdalma, melyet okozhat direkt trauma (esés, ütés, más baleset) ill. a mellkasban található egyéb szervrendszerek megbetegedései. A légzőszervi betegségek közül leggyakoribb a mellhártya (pleuritis) gyulladása és a tüdőgyulladás (pneumonia), melyek visszatérő köhögés, sok esetben láz, rossz közérzet mellett okoznak mellkasi fájdalmat. Légvételre fokozódó mellkasi fájdalom, kifejezett ziháló légzés, sápadtság a légmell (pneumothorax) lehetőségét veti fel, ilyenkor mihamarabb orvosi vizsgálat indokolt.


 

A gyomor és bélrendszer betegségei közül a nyelőcső reflux betegségre az égő, maró, főleg fekvő, vízszintes helyzetben fokozódó fájdalom hívhatja fel a figyelmet. A mellkasfalat alkotó izmok túlerőltetése (body building) szintén lehet okozója a mellkasi fájdalomnak.

Mint már említettem szív eredetű eltérés gyermekkorban csak ritkán áll a panaszok hátterében, ellentétben a felnőtt gyógyászattal, ahol a mellkasi fájdalom kapcsán mind laikus mind orvosi körben inkább merül fel szívbetegség, leggyakrabban szívizom infarktus. Gyermekkori szív eredetű mellkasi fájdalmat a szívizom (myocarditis) ill. a szívbelhártya (pericarditis) gyulladása okoz, melyet hőemelkedés, láz, kifejezett gyengeség, elesett általános állapot kísérhet. Gyermekkorban a szívritmuszavarok heves szívdobogás érzés, ájulás képében jelentkeznek, azonban a mellkasi fájdalom nem jellemző. Természetesen a szív fejlődési rendellenességével született gyermekek más elbírálás alá esnek, az ő esetükben a mellkasi fájdalom mindenképp figyelmeztető jel, ilyenkor gyermekkardiológus vizsgálat is indokolt.

Végül essen pár szó a pszichés és funkcionális eredetről is, mely kamaszkorban nem kis kihívást jelent az érintettek körében. Depresszió, tartós stressz, családi, iskolai konfliktus, feldolgozatlan életesemény sajnos gyakran okoz funkcionális jellegű panaszokat. Az esetek közel 40%-ban azonban a leggondosabb kivizsgálás sem tud fényt deríteni a fájdalom pontos okára.

Összefoglalásképp elmondható, hogy a mellkasi fájdalom hátterében ritkán áll szívbetegség, a panaszokat azonban ettől függetlenül ne hagyjuk figyelmen kívül. Első körben gondos háziorvosi vizsgálat ajánlott, kifejezett nehézlégzés, elesett általános állapot, verejtékezés, láz esetén azonban ügyelet, sürgősségi osztály felkeresése is szükséges.

Dr. Gyömörei Beáta gyermekgyógyász

Bethesda Gyermekkórház

Gyorslinkek