Gyermekgyógyászat
Gyermekgyógyászat / Fertőző betegségek

Agyhártyagyulladás újszülöttkorban

Az újszülött még nagyon kevés információt tud adni egészségi állapotáról, ezért sok első gyerekes anyuka – néha feleslegesen is – aggódik, nem, vagy túl későn veszi észre, ha babája rosszul érzi magát, vagy beteg. Bár tény, hogy a kismama életét megkeseríti az aktuális rémtörténetek okozta – szerencsére többnyire ok nélküli – aggodalom, bizonyos betegségekre mégis fontos felhívni a figyelmet, mert életbevágó a gyors diagnózis és a mielőbbi kezelés. Ilyen az újszülöttkori B csoportú Streptococcusfertőzés is.

A B csoportú Streptococcusfertőzésért (Streptococcus agalactiae) felelős baktérium a női nemi szervek tünetmentes, gyakori lakója, terhesség esetén azonban megfertőzi a magzatot, és súlyos, gyakran életveszélyes betegségeket okozhat (vérmérgezést, szepsist, agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást stb.) Az újszülötteknél a B csoportú Streptococcus korai és késői fertőzés képében jelentkezhet. Korai fertőzésekről akkor beszélünk, ha a fertőzés a szülést követő 1 héten belül bekövetkezik. Késői kezdetű újszülöttkori fertőzések az 1. hét után jelentkeznek, leggyakrabban 3 hetes korban. A betegség rizikótényezői: a nemi szervek fertőzései terhességben, anyai húgyúti fertőzések, időelőtti burokrepedés (több mint 24 órával a szülés megindulása előtt), kis születési súly, koraszülöttség. A megelőzés szempontjából nagyon fontos az anya hüvelyváladékának rendszeres vizsgálata, ugyanis ez által ki lehet szűrni a tünetmentes anyai Streptococcus B csoport hordozót.


 

Az általános szűrést a 35–37. héten célszerű végezni. Amennyiben kiderül, hogy az anya baktériumhordozó, a szülés alatt protokoll szerinti célzott antibiotikus kezelés történik. Ha a fertőzés felismerése és kezelése késik, az újszülöttkori Streptococcusfertőzés mind a korai, mind a késői formában kedvezőtlen, rossz prognózisú. A betegség felismerése azért sem könnyű, mert nincsenek speciális, jól megfogható tünetei. Az általános tünetek sok esetben jellegtelenek. Az újszülött egyszerűen nincs jól, „nem tetszik”.

A következő jelek, tünetek figyelmeztethetnek a fertőzésre:

  • változó testhőmérséklet (alacsony testhőmérséklet, hőemelkedés, magas láz),
  • aluszékonyság,
  • megmagyarázhatatlan, szokatlan nyűgösség,
  • sápadtság, szürkés bőrszín,
  • rossz szopási készség, étvágytalanság,
  • légzési zavarok: légzéskimaradás, szapora légzés, nyögdécselő légzés,
  • hányás, lazább széklet, puffadt has.

Az újszülöttkori agyhártyagyulladás esetén sem észlelhetők a későbbi életkorban jellegzetes klinikai tünetek, pl. tarkókötöttség. A gyanút felkeltheti az aluszékonyság, apró görcsrohamok, szapora szívműködés. A kutacs kitöltöttsége vagy elődomborodása általában már később jelentkezik. Az újszülöttkori B csoportú Streptococcusfertőzésre jellemző, hogy kezelés nélkül az újszülött állapota gyorsan, órák alatt romolhat. Ezért a részletezett tünetek esetén indokolt az újszülöttek kórházi felvétele, megfigyelése, kivizsgálása, és szükség esetén kezelése. Mind a szepszis, mind az egyes szervi betegségek lefolyása attól függ, mikor, milyen gyorsan ismerték fel a bajt, és ez alapján mikor kezdődött el a célzott antibiotikus kezelés.

A pontos diagnózis felállítása céljából kiterjesztett laboratóriumi, mikrobiológiai, bakteriológiai tenyésztési vizsgálatokat kell végezni. Vérvizsgálatokat kérünk, a különböző testváladékokból, vérből, gerincvízből, vizeletből mikrobiológiai tenyésztési vizsgálatokat végzünk. A mellkasröntgen, a koponya vizsgálata és a hasi ultrahang is része a kivizsgálásnak. Az agyhártyagyulladást csak a gerincvízvizsgálat alapján lehet biztosan megállapítani, ezért ha a lehetőség felmerül, el kell végezni a gerincvízvételt – lumbálpunkciót. B csoportú Streptococcusfertőzésben, agyhártyagyulladásban az antibiotikumot szövődménymentes esetben is több héten keresztül kell adni. Ezek az anyagok gátolják a baktériumok szaporodását, vagy elpusztítják azokat. Emellett, a betegség súlyosságától függően szükség lehet egyéb kiegészítő, keringés- és légzéstámogató, vízhajtó stb. kezelésre is. A csecsemő fokozott megfigyelést igényel, folyamatosan ellenőrizzük a vérnyomását, a szívműködését, a vér oxigén-ellátottságát.

Dr. Szabolcs Andrea gyermekgyógyász

Bethesda Gyermekkórház

Gyorslinkek