Gyermekgyógyászat
Gyermekgyógyászat / Fertőző betegségek

Mire érdemes odafigyelni a gyermekkori hasmenés és Szalmonella-fertőzés esetén?

Mit érdemes tudni a hasmenésekről általában? A gyermekkori hasmenések jelentős részét vírusos fertőzések okozzák. A gyakran hányással kezdődő betegségeket 1-2 nap elteltével követi a hasmenés, amely általában egy héten belül szűnik. A legtöbb esetben

szájon át végzett folyadékpótlással, vagy ún. rehidráló oldat alkalmazásával kisded- és gyermekkorban is otthon kezelhető betegségről van szó. A kezdeti időszakban érdemes odafigyelni arra, hogy a gyermeknek van –e rendszeresen vizelete, a hányás után kicsit várva kanalanként, kortyonként érdemes az elvesztett folyadékot pótolni, amely általában 50-100 ml, székletenként is hasonló mennyiség pótlása szükséges.

A pótlás formája lehet a már említett rehidráló oldat, vagy – ha azt a gyermek nem fogadja el – bármilyen, lehetőleg cukortartalmú folyadék. A mennyiség szempontjából irányadó, hogy egy 10 kg-os gyermek napi folyadékigénye 1 liter, egy 20 kg-os gyermek napi folyadékigénye 1,5 liter, ebbe leves, joghurt, kakaó stb. is beleszámolható, ezen felül székletenként, vagy hányásonként a fenti mennyiség beadása szükséges.


Gyorslinkek