Gyermekgyógyászat
Gyermekgyógyászat / Fertőző betegségek

Pöttyös betegségek

Sok fertőző betegség jelentkezhet gyermekkorban kiütéssel. Ezek közül a szigorú oltási rendnek, valamint a lakosság átoltottságának köszönhetően a kanyaróval és a rubeolával hazánkban már szinte nem is találkozunk. De így is marad számos „pöttyös” tünetekkel járó diagnosztizálandó betegség, ezekről nem árt a szülőnek is tudnia valamit.

Ártalmatlan bárányhimlő?


Hazánkban az egyik leggyakoribb fertőző betegség a bárányhimlő.  Kórokozója a varicella-zoster nevű vírus, amely az elsődleges fertőzés után élethosszig a gerincvelői idegdúcokban él és övsömör képében újra aktiválódhat. Lappangási ideje 14–21 nap, ezután jelentkezik a láz és a jellegzetes, testszerte megjelenő, kezdetben apró, majd hólyagos, végül elpörkösödő kiütések.

Különös „ismertető jele” a betegségnek, ha a hajas fejbőrön is észlelünk elváltozást, ekkor szinte biztosak lehetünk a diagnózisban. A bárányhimlő a kiütések megjelenését megelőző 1–2 naptól kezdve egészen addig fertőz, amíg az utolsó kiütés nem pörkösödik. Nagyon ragályos, cseppfertőzéssel, illetve bárányhimlős beteggel történő érintkezéssel terjed, ezért közösségbe kerülés (bölcsőde, óvoda) után a gyermekek nagy része megfertőződik.

Amennyiben gyermekünk elkapta a bárányhimlőt, nagyon fontos a láz és a viszketés csillapítása. Ez utóbbit érdemes szájon át adható allergiallenes szerekkel enyhíteni, mivel a bőrre kent porok, habok, krémek elősegítik a felülfertőződés kialakulását. Fontos a gyermek bőrét tisztán tartani, naponta többször lezuhanyozni azt, de kerüljük az ülőfürdőt! A bőrt óvatosan töröljük szárazra, hogy a hólyagokat lehetőleg ne szakítsuk fel. Betegség idején ne vigyük a gyermeket közösségbe, egyrészt mert megfertőzheti a közösség többi tagját, másrészt a legyengült immunrendszer mellett könnyebben fertőződik meg más betegségekkel.

A bárányhimlő leggyakrabban magától gyógyuló betegség, de számos esetben súlyos szövődménnyel jár (bőr-, lágyrész fertőzések, vérmérgezés, idegrendszeri problémák, tüdőgyulladás), amelyek száma az utóbbi időben nőtt, a megbetegedettek kb. 10%-ában fordul elő. Fontos kiemelni, hogy a betegség megelőzhető, a bárányhimlő ellen igen hatékony védőoltással rendelkezünk, amely Magyarországon 2003 óta elérhető. Védettség kialakításához két vakcina beadása szükséges minimálisan négy-hat hét különbséggel. A többi oltáshoz hasonlóan a bárányhimlő elleni oltás sem jelent 100%-os védelmet a betegséggel szemben, de két adag beadása után nagyon ritkán alakul ki bárányhimlő (2%) és ebben az esetben az oltott egyén betegsége enyhe formában, szövődményektől mentesen fog zajlani.

Dr. Szombati Klára gyermekgyógyász

Bethesda Gyermekkórház

Gyorslinkek