Gyermekgyógyászat
Gyermekgyógyászat / Fertőző betegségek

Szalmonella és társai

p> Míg a hűvös évszakok a légúti
betegségeknek kedveznek, a nyári melegben inkább a hasmenéses-hányós
fertőzésektől tartanak a kisgyermekes szülők. Különösen a Salmonellától félünk,
hiszen a csoportos megbetegedésekről szóló médiaküszöböt elérő hírek gyakran
szólnak kórházi kezelésről. Mikor kell orvoshoz fordulni, és mit tehetünk, hogy
elkerüljük az ilyen típusú fertőzéseket?/p>

A gyermekkori hasmenések jelentős részét vírusos fertőzések okozzák. A gyakran hányással kezdődő betegségeket 1-2 nap elteltével követi a hasmenés, amely általában egy héten belül megszűnik. A legtöbb esetben szájon át végzett folyadékpótlással, vagy ún. rehidráló oldat alkalmazásával kisded- és gyermekkorban is otthon kezelhető betegségről van szó. A kezdeti időszakban érdemes odafigyelni arra, hogy a gyermeknek van-e rendszeresen vizelete, a hányás után kicsit várva kanalanként, kortyonként érdemes az elvesztett folyadékot pótolni, amely általában 50-100 ml (székletenként, hányásonként is hasonló mennyiség pótlása szükséges a napi folyadékszükségleten felül). A pótlás formája lehet a már említett rehidráló oldat, vagy – ha azt a gyermek nem fogadja el – bármilyen, lehetőleg cukortartalmú folyadék. A mennyiség szempontjából irányadó, hogy 10 kg-os gyermek napi folyadékigénye 1 liter, 20 kg-os gyermek napi folyadékigénye 1,5 liter, ebbe leves, joghurt, kakaó stb. is beleszámolható. 

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

  • Ha a gyermek vizeletének mennyisége nagyon kevés.
  • Ha nagyon bágyadt, elesett, aluszékony.
  • Sokat hány és nem mutat javuló tendenciát vagy két napon túl is jelen van hányás.
  • Magas, nehezen csillapítható láza van.
  • A hányás mellett más idegrendszeri tünete is van (pl. látászavar, járászavar, aluszékonyság, beszédképtelenség, görcs stb.)


Mi okozza a fertőzést?

A hasmenések terjedésének oka legtöbbször a piszkos kéz, a nem megfelelően elkészített, vagy megmosott élelmiszer. A betegségben szenvedő ember széklete tartalmazza a kórokozót, amely a kézre kerülve az ételbe kerülhet, vagy testi kontaktussal tovább adható.

A különböző vírusfertőzések kimutatása egy-két kivételtől eltekintve (pl. rota- és adenovírus gyorstesztek) nehézkesek, és sokszor a tünetek meg is szűnnek, vagy jelentősen javulnak, mire a lelet megérkezne. Székletet tenyészteni, éppen ezért csak elhúzódó betegség esetén van értelme, és ha felmerül, hogy valamilyen baktérium, vagy parazita áll a fertőzés hátterében.


Szalmonella?

TIPP

Pasztörizálatlan tejet, vagy nyers tojást tartalmazó ételt ne fogyasszunk! Nyers hús, vagy tojás konyhai alkalmazása után mossunk mindig kezet, tisztítsuk le megfelelően a munkafelületet és kerüljük a csecsemővel- vagy kisgyermekkel való kontaktust, akik életkoruknál fogva fogékonyabbak a fertőzésre!

A Szalmonella fertőzések a gyermekkori hasmenések egy speciális csoportját alkotják, amelyeknél nem vírus, hanem egy baktérium okoz fertőzést. A Szalmonella szerotípusától és a gazdaszervezettől függően a betegség különböző formákban jelentkezhet.

A fertőzésnek van egy ma már ritkán jelentkező, igen súlyos formája a hastífusz, amely magas lázzal és ködös tudatállapottal jár, de hasmenés nem kíséri, sokkal gyakoribb azonban a Szalmonella hasmenést okozó formája, amelyet szalmonellózisnak nevezünk. A kórkép gyakran járványosan jelentkezik, tömeges megbetegedéseket okozva.

A Szalmonella az állatok, szárnyasok és emberek bélrendszerében szaporodik. A legtöbb fertőzést a szennyezett élelmiszer okozza. A fertőzött étel általában normál kinézetű és normál illatú és legtöbbször állati eredetű (pl. szarvasmarha, szárnyasok, tej, vagy tojás), de más ételek (pl. zöldségek) is fertőzöttek lehetnek. A Szalmonella sokszor úgy kerül bele az ételbe, hogy az ételt árusító, vagy készítő egyén nem mos megfelelően kezet a mellékhelység használatát követően. A fertőzést azonban állatok simogatásával is el lehet kapni, sok háziállat, szárnyas (különösen fiatal egyedek pl. kiscsibe, kiskacsa), de hüllők (pl. teknős, kígyó stb.) is hordozhatják, érdemes ezért az ilyen állatok simogatását követően azonnal kezet mosni (pl. állatkerti simogató). Lényeges tudni, hogy a hőkezelés megöli a Szalmonellát.

A szalmonellózis tünetei általában 12–72 órán belül jelentkeznek:

  • hasmenés,
  • láz,
  • hasi fájdalom,
  • hányinger, hányás,
  • hirtelen kezdődő fejfájás.

Az öt év alatti gyermekeket fertőzi meg legtöbbször a betegség, ebben a korosztályban olyan gyakori a fertőzés, mint az összes többi korosztályban együttvéve. Az ép immunitású egyénben a betegség általában egy hét alatt lezajlik és különösebb kezelést nem igényel. Csecsemőkben és idősekben, vagy akiknek valamilyen más okból gyengébb az immunrendszerük súlyos fertőzéseket válthatnak ki, ilyenkor a kórokozó nem csak a bélben okoz betegséget, hanem a véráramba jutva a szervezet más részeit (pl. ízületek) is megbetegíti, ilyen esetben szükséges kórházi felvétel és antibiotikus kezelés is. Ritkán tartósan fennálló ízületi fájdalom, szemészeti problémák és vizeletürítési zavarok jelentkezhetnek Salmonella fertőzést követően. Enyhe esetekben azonban a feleslegesen alkalmazott antibiotikus kezelés a betegség elhúzódását, hosszas kórokozó hordozást okozhat, ezért kerülendő.

A betegség diagnózisát a széklet tenyésztésével lehet igazolni. Tudni kell azonban, hogy a baktérium a bélrendszerben, epeutakban hónapokig még megmaradhat, és a korábban fertőzött egyén tovább terjesztheti a betegséget. Az előzőek miatt 0-3 éves gyermekekkel foglalkozó munkahelyeken, egészségügyi- és szociális intézményekben, illetve anyatejjel foglalkozó dolgozók körében, ha a betegségen az illető átesett, két Salmonella mentes székletmintára van szükség ahhoz, hogy ismét egészségesnek minősítsék és dolgozhasson, anélkül, hogy tovább terjesztené a betegséget. A bölcsödébe járó gyermekekre is ez vonatkozik.

A Salmonella által okozott hasmenéses megbetegedések általában enyhe lefolyású, otthon kezelhető betegséget okoznak, kórházi bentfekvésre és antibiotikus kezelésre ritkán van szükség. Kisgyermekek fokozottan veszélyeztettek, azonban megfelelő kéz higiénével és az ételek hőkezelésével még a nyári melegben is megelőzhető betegségről van szó. 

Dr. Major János gyermekgyógyász

Bethesda Gyermekkórház

Gyorslinkek